Новини

Головна / Новини / У Львівському університеті презентували видання, присвячені науковій спадщині Ярослава Дашкевича

2018-12-17

У Львівському університеті презентували видання, присвячені науковій спадщині Ярослава Дашкевича

          13 грудня 2018 року в Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася презентація двох наукових збірників, які ґрунтуються на матеріалах Міжнародної наукової конференції «Україна – Європа – Схід: проблеми та перспективи сучасної гуманітаристики» (конференція, присвячена 90-річчю від дня народження видатного українського вченого Ярослава Дашкевича, відбулася в грудні 2016 року). Збірники підготували дві наукові установи – Львівське відділення Інституту археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського НАН України («На межі між сходом і заходом») та Львівський національний університет імені Івана Франка («Вісник Львівського університету. Серія філологічна»).

          «Презентовані збірники і наш захід зорієнтовані на те, щоб осягнути спадщину Ярослава Дашкевича й актуалізувати важливі питання сучасної гуманітаристики. Сьогодні маємо добру нагоду продовжити дискусію 2016 року і в такий спосіб вшанувати світлу пам’ять професора Дашкевича», – зазначив декан філологічного факультету Святослав Пилипчук, відкриваючи урочистість.

          З вітальним словом до присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи, професор Ярослав Гарасим. Він зазначив, що презентація збірників є яскравим свідченням доброї співпраці учнів професора Ярослава Дашкевича – науковців Львівського університету і Львівського відділення Інституту археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського.

          «Ярослав Дашкевич був видатним і непересічним істориком, філологом і державотворцем, який всіма способами намагався утвердити українську державність. Професор відзначався тим, що був вченим талановитим, безкомпромісним і надзвичайно вимогливим до себе та своїх учнів. Його науковий доробок багатогранний та безцінний, і зараз ми намагаємося його осмислити й розвинути. Тому надзвичайно приємно, що навіть через два роки після наукової конференції, присвяченої 90-літтю Ярослава Дашкевича, до читача доходять її результати», – наголосив Ярослав Гарасим.

          Керівник Львівського відділення Інституту археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського, професор Мирон Капраль акцентував на вагомому внеску Ярослава Дашкевича у розвиток української науки.

          «Ярослав Дашкевич був видатним, геніальним істориком і патріотом України. Він умів блискуче поєднувати у своїх працях професіоналізм та патріотизм, бачив основні магістральні напрямки розвитку гуманітаристики. На жаль, у сучасних працях ми не часто бачимо таку фаховість і, водночас, відданість Україні… Але переконаний, що своєю працею кожен із нас продовжує традиції Ярослава Дашкевича», – наголосив Мирон Капраль, додавши, що саме завдяки видатному вченому в українській науці активний розвиток отримали цілі напрямки знань – сходознавство, геральдика, картографія та інші.

          Упорядник збірника «На межі між сходом і заходом», кандидат історичних наук Ірина Скочиляс зазначила, що метою видання є «актуалізувати концептуальні підходи національного розуміння історичних процесів, носієм яких був Ярослав Дашкевич». За її словами, особливої ваги це набуває в контексті сучасних подій – коли наука повинна стати основним рушієм поступу Української держави.

          Ще один співупорядник цього видання, кандидат історичних наук Андрій Фелонюк розповів, що збірник складається з 5 розділів, які вміщують 35 статей 36 авторів з України, Вірменії, Польщі і Франції. Публікації висвітлюють різні аспекти наукової спадщини Ярослава Дашкевича, а також проблеми сучасного джерелознавства, історіографії, історії та мистецтва вірмен в Україні, окремі сторінки минулого українського Причорномор’я, зокрема Криму.

          Про презентований випуск «Вісника Львівського університету. Серія філологічна» розповіла завідувач кафедри сходознавства імені професора Ярослава Дашкевича Ореста Забуранна. Вона коротко охарактеризувала статті, які увійшли до збірника, а також наголосила, що наукові заходи, присвячені осмисленню спадщини Ярослава Дашкевича, «розширюють простір нових ґрунтовних наукових досліджень та вкорінюють у публічну сферу вже відомі гіпотези видатного вченого».

          Думками і спогадами про Ярослава Дашкевича та його внесок у різні сфери української науки поділилися також провідний науковий співробітник Інституту археографії та джерелознавства ім. М. С. Грушевського Андрій Гречило, директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник, завідувач кафедри історичного краєзнавства Львівського університету, професор Віктор Голубко та інші науковці.

 

Фото і текст: прес-центр Львівського національного університету ім. І. Франка.