Новини

Головна / Новини / Нове видання з історії українських маґдебурзьких міст

2020-01-23

Нове видання з історії українських маґдебурзьких міст

          Нещодавно у Львівському відділенні з'явилося друком нове видання під назвою "Міста на маґдебурзькому праві українських земель у XIII-XIX ст.". Його упорядниками виступили керівник відділення Мирон Капраль, а також Андрій Фелонюк і Богдан Смерека. На підставі опрацювання низки джерел та літератури дослідниками були проаналізовані стан розробки містознавчої проблематики та збереженості джерельної бази, висвітлені основні аспекти розвитку міських поселень в окреслений період, причини та передумови їх становлення (локаціїї) і зникнення, подано їх перелік (у формі каталогу-таблиці за землями та повітами), а також відтворено їх мережу (у вигляді чотирьох великоформатних карт: станом на 1434, 1650, 1772 та 1785 рр.).

          Каталог міст представлений такими рубриками:

 1. Історична назва (назви); 2. Повіт; 3. Перша згадка у міському статусі (рік); 4. Джерело; 5.  Локація  (рік);  6.  Джерело;  7.  Повторна локація  (рік);  8.  Джерело; 9.  Перша  згадка про  поселення  (рік); 10. Джерело; 11. Сучасна назва; 12. Сучасний статус поселення; 13. Сучасне адміністративне підпорядкування; 14. Місце локації; 15. Форма власності; 16. Характер локації; 17. Примітки.

          Атлас-довідник, присвячений містам Руського та Белзького воєводств, розпочинає серію видань, якими заплановано охопити усі терени розповсюдження маґдебурзького права в Україні.